In het hart van Nederland ligt het NOVEX- gebied Utrecht-Amersfoort, ook wel Metropoolregio Utrecht (MRU). Het is een veelzijdige regio met een hoge kwaliteit van leven, een duurzame leefomgeving en een sterke en innovatieve economie. De steden, dorpen en landschappen behoren tot de meest aantrekkelijke van Nederland. Landelijk gezien is de economische groei en de bevolkingsgroei hier relatief het grootst. In maart 2023 wees de Europese Commissie de regio Utrecht aan als meest competitieve regio van Europa. Het betekent dat Utrecht de regio is met de grootste concurrentiekracht.
Utrecht Heart of Health
In totaal is bijna een vijfde van alle banen in de regio Utrecht in de gezondheidssector en zijn hierin meer dan tweeduizend bedrijven en honderd startups actief. Vijftig procent van al het landelijke onderzoek en ontwikkeling in medische wetenschap vindt hier plaats en twintig procent van alle Nederlandse onderzoekers op het gebied van gezondheid en biotechnologie werkt hier. Met het Utrecht Science Park, het grootste science park van Nederland, als hart van de gezondheidseconomie ligt er een sterke basis voor de ambities van regio Utrecht.
Wonen
De metropoolregio Utrecht is en blijft een gewilde plek om te wonen. Ook in de toekomst wordt een flinke bevolkingstoename verwacht. De woningnood in de regio is al hoog en alle nieuwe inwoners zullen ook een plekje moeten krijgen. Daarom moeten er tussen nu en 2040 ongeveer 165.000 nieuwe woningen gebouwd worden.
Gezonde leefomgeving
Steden en dorpen in de Metropoolregio willen, naast het maken van ruimte voor wonen, werken en bereikbaarheid, (blijven) investeren in natuur, biodiversiteit, water en recreatieruimte. Groen en water in de omgeving is een belangrijk element van een goed leef- en vestigingsklimaat. Daarnaast is het essentieel om gezond te kunnen leven. Tenslotte levert het een bijdrage aan een klimaatadaptieve leefomgeving door ruimte te bieden voor waterberging bij piekbuien, en zorgt groen en water voor het tegengaan van hittestress in het stedelijk gebied.
Werken
Een jonge, hoogopgeleide beroepsbevolking, excellente wetenschap, een sterke kennisintensieve en dienstverlenende economie en nauwe samenwerking tussen overheden, bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen. De werkgelegenheid in de regio zal naar verwachting tot 2050 groeien met ongeveer 80.000 banen ten opzichte van 2017. De verwachting is dat er voor 110.000 extra arbeidsplaatsen nieuwe werklocaties beschikbaar moeten komen.
Mobiliteit
Deze groei heeft gevolgen voor de mobiliteit. Nergens wordt zo intensief gebruik gemaakt van de weg en het spoor als in Utrecht. En het wordt nog drukker op fietspaden, op de weg en in de trein, tram en bus. Momenteel gebruiken jaarlijks ongeveer 88 miljoen reizigers het centraal station en naar verwachting neemt dit toe tot ongeveer 100 miljoen reizigers in 2030. Ook op de rijkswegen in de provincie Utrecht is het druk. De verkeersintensiteit is hier al jarenlang de hoogste van Nederland.