Samen werken aan leefbaarheid

09-10-2024 336 keer bekeken
Luchtfoto van het gebied bij Down Under in Nieuwegein

Leefbaarheid in de provincie Utrecht is een belangrijk onderdeel van de opgave, waaraan U Ned samen met haar partners werkt binnen het Ontwikkelperspectief NOVEX-gebied Utrecht-Amersfoort. Dat betekent dat in de te ontwikkelen gebieden ook ruimte moet zijn voor groen.

Want “groen is van onomstotelijke waarde als het gaat om de gezondheid van inwoners, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Daarom moeten we groen volwaardig onderdeel uit laten maken van ieder ruimtelijk plan”, zo is ook de ambitie van het programma Groen Groeit Mee (GGM). Maar liefst 41 organisaties, waaronder provincie Utrecht, Utrechtse gemeenten, vier waterschappen en natuurorganisaties, ondertekenden februari 2022 het Pact Groen Groeit Mee, waarin zij de intentie uitspraken groen en blauw te realiseren. Zo willen zij werken aan een evenwichtige ontwikkeling van zowel recreatief groen, natuur, water, landbouw en erfgoed. En dat wordt ook vormgegeven in de te ontwikkelen gebieden, waar U Ned zich op richt.

Geld beschikbaar
“Want we hebben voor de volgende generaties de verplichting om nieuwe ontwikkelingen goed te doen. Dat betekent dat we gebieden met stedelijke ontwikkeling ook leefbaar en aantrekkelijk moeten maken”, vindt programmamanager Maryann Glorie-Bergmans van Groen Groeit Mee. Daarbij is het belangrijk om binnenstedelijk groen te verbinden met buitenstedelijk groen.  “We weten nu al waar dat nodig is en voor een deel kunnen we die opgave voor groen al vooruit laten groeien op de andere opgaven die er liggen”, stelt Maryann. “Want het mooie is: er is geld beschikbaar uit het voormalige Transitiefonds Landelijk Gebied voor een aantal voorbeeldgebieden van Groen Groeit Mee en ook de provincie heeft middelen beschikbaar. Dus we kunnen meteen aan de slag”.

Maryann Glorie-Bergmans
foto: WebNL/Anniek Pos
 
Hilco van der Wal
foto: Schols Fotografie + Film

Laagraven
Een mooi voorbeeld waar dat al speelt, is de toekomstige invulling van Laagraven als landschapspark. Het gebied ligt als groene buffer in verstedelijkt gebied tussen woongebieden (Lunetten, Nieuwegein, Houten, A12-zone) en kan daarmee van grote betekenis zijn voor de leefbaarheid daarvan. “Als we in dat gebied een betere samenhang weten te bereiken tussen de huidige boerenbedrijven, Down Under en de plassen, met toegankelijker groen, betere natuur en meer recreatiemogelijkheden, zou dat voor omwonenden van grote meerwaarde zijn”, aldus Hilco van der Wal, programmamanager Kromme Rijn Linie Landschap binnen GGM.

Kromme Rijn Linie Landschap
Ook in andere delen van het Kromme Rijn Linie Landschap (in Bunnik, Houten, Nieuwegein, Utrecht en Zeist) wordt gewerkt aan een uitvoeringsagenda voor de komende vijftien jaar. De overheden zijn in gesprek met belanghebbenden over de mogelijkheden voor het gebied, zoals de aanleg van nieuw bos, wandel- en fietsbruggen en extra landschapselementen als heggen en poelen. Hierin wordt gewerkt vanuit verschillende doelen en ontwikkelingen in de landbouw en verstedelijkingsopgaven.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kansen
Zeker in een regio waar het groen al jaren onder druk staat, is het belangrijk te werken aan de toename van kwalitatief, recreatief groen, dat vanuit de woongebieden via aantrekkelijke routes bereikbaar is. “Bovendien liggen er kansen, juist in de rafelrandjes van onze steden”, vindt ook Martin van der Does de Bye (financieel deskundige binnen GGM). Hij is onder de indruk van de omvang van het pact en het commitment dat daaruit spreekt. “We zitten nu echt in een transitie naar meer aandacht voor zaken als groen en energie”, is hij van mening.

Elkaar versterken
Dat moet zijn vertaling krijgen in ruimtelijke ontwikkelingen en daarin speelt Martin een rol als ‘linking pin’ tussen Groen Groeit Mee en U Ned. “We onderhouden goede contacten en bekijken waar we elkaar kunnen versterken in onze opgaven. Want we hebben elkaar daarbij nodig”. Deze samenwerking vindt onder andere plaats bij de ontwikkeling van de Uitvoeringsagenda en de Regionale Investeringsagenda. Belangrijke onderwerpen zijn daarbij het wegnemen van (infrastructurele) barrières voor mens en dier, bijvoorbeeld in de vorm van een fietsbrug of een ecoduct om de bereikbaarheid van ‘groen’ te verbeteren en de benodigde versterking van het groenblauwe netwerk in de nabijheid van het stedelijk gebied.

Martin van der Does de Bye
foto: WebNL/Anniek Pos
 

Meer informatie over Groen Groeit Mee:

www.groengroeitmee.nl

www.provincie-utrecht.nl/onderwerpen/ruimtelijke-ontwikkeling/groen-groeit-mee

Luchtfoto Down Under – Huisinga Fotografie

 

 

In het programma U Ned werken het Rijk, de Provincie Utrecht en de regio aan een gezonde groei van de regio Utrecht.

Archief

Cookie-instellingen